Fizetési Élmény
Riport 2021

Tudj meg mindent az e-kereskedelem
rekordévéről: így vásárolnak online az ügyfeleid.

A Fizetési Élmény Riportban megmutatjuk, mire érdemes figyelni,
hogy webshopod tartósan sikeres maradjon.

Fizetési Élmény
Riport 2021

Tudj meg mindent az e-kereskedelem
rekordévéről: így vásárolnak online az ügyfeleid.

A Fizetési Élmény Riportban megmutatjuk, mire érdemes figyelni,
hogy webshopod tartósan sikeres maradjon.

Rákattantak a magyarok az online vásárlásra

1

A pandémia kiváltotta rekordév következtében mára a magyarok 20 százaléka vásárol havonta minimum egyszer a neten, és közülük 10-ből 9-en minimum annyit terveznek költeni a világhálón idén, mint tavaly.

2

Új célcsoportok jelentek meg az elektronikus kereskedelem piacán, és szinte nincs olyan élethelyzet, amikor ne élnénk az online vásárlás adta lehetőséggel – például közel minden ötödik e-vásárló honfitársunk rendelt már a mellékhelyiségből.

3

Egy dolog változatlan: 10-ből 9 magyar hagyott abba online vásárlást a célegyenesben, tehát úgy, hogy a kiválasztott termék már a kosarában volt, de a fizetés előtt végül mégis elállt a tranzakciótól.
01

Az online vásárlás beköltözött az életünkbe

Meglepőbbnél meglepőbb helyzetekben vásárolunk online, legyen szó ágyban fekvésről, TV nézésről, dolgozásról, WC-n ücsörgésről, biciklizésről vagy vezetésről… Ráadásul hogy milyen helyzetben vásárolunk összefügg azzal, hogy mit vásárolunk.

“Az online vásárlásnak van egy beszívó hatása: az az érzés, hogy bármikor meg tudom csinálni arra késztet, hogy minden percet kihasználjak.”

/ Buday Bence, SHARE NOW

Tudj meg többet célcsoportod vásárlási szokásairól, és töltsd le a teljes riportot!

02

Az Erős Ügyfélhitelesítés megérkezett

Az Erős Ügyfélhitelesítés elsősorban a webshopnak okoz kellemetlen szituációkat, mivel ide társítják az élményt a vásárlók. Szerencsére a technológia sokat segít, és ez a felhasználói szokásokon is látszik: 10-ből 6 online aktív e-vásárló magyar használta ujjlenyomatát jóváhagyásra.

“Sok kártyabirtokos, aki korábban kevésbé volt online, a pandémiás időszak alatt megbarátkozott az online vásárlással, azonban kapott egy pofont január elsején. Sokuknak nem volt banki mobil applikációja, nem volt meg az sms-ben küldendő kódhoz a telefonszáma a bankjánál, nem tudta mi az, hogy telekód… Az erős ügyfélhitelesítés bevezetésének hatására a konverziós ráta nagyon nagyot zuhant.”

/ Rőfös-Horváth Zsolt, Barion

Tudj meg többet arról, hogy mire kell figyelnie webshopodnak az Erős Ügyfélhitelesítés kapcsán, és töltsd le a teljes riportot!

03

Még mindig a fizetésen csúsznak el a legtöbben

Az e-kereskedelmi piac egyelőre nem tudja teljesen lefedni a fogyasztók online fizetési igényét: a fogyasztók 10%-a találkozott olyan helyzettel, amikor online, előre akart fizetni, de a rendszer ezt nem tette lehetővé.

“Sok kereskedő nem látja, hogy ha van digitális megoldása, akkor több ügyfél igénybe venné a szolgáltatásukat. Például ha egy automatánál állsz és nincs készpénzed, nem használod. De ha lenne rajta egy kártyaolvasó, akkor sokkal többen használnák.”

/ Berecz Christian, SEON

Tudj meg többet az e-vásárló magyarok online fizetési elvárásairól, és töltsd le a teljes riportot!

04

Bankkártyás fizetés = megbízhatóság

Mára már kezd tehát alapfeltétellé válni a bankkártyás fizetés a weboldalakon: a tavalyi 27%-ot követően idén az emberek 40%-a számára jelzi egy online kereskedő megbízhatóságát, ha lehet bankkártyával fizetni az oldalon.

“Egy online fizetésnél az emberek azt érzik, hogy akkor vannak jobban védve, ha utánvéttel fizetnek. Ez arra a logikára épül, hogy ‘csak akkor fizetek ha már kezemben a termék’. Ez egy optikai csalódás. Sokan nem tudják, hogy ha nem készpénzzel, hanem kártyával fizetnek, a bankjuk tud segíteni.”

/ Pintér Róbert, PhD, Reacty Digital

Tudj meg többet arról, hogy tudod minél látványosabban megbízhatóvá tenni webshopod, és töltsd le a teljes riportot!

05

A kártyatársaságok a bizalmi index csúcsán

Az online vásárlás szereplőivel szembeni fogyasztói bizalmi index alapján a régóta jelenlévő szereplők iránt magas a bizalom: a kártyatársaságok és a tradicionális bankok vezetik a sort.

“A bankkártya olyan mintha az ember barátja lenne – érzelmileg kötődik hozzá. Az emberek azt érzik: ezzel tuti sosem lesz semmi baj. A kártyatársaságoknak 20 éve ugyanaz a logója, az emberek ugyanazt látják mióta az első kártyájukat megkapták. Mindegy hányszor váltottak bankot, a kártya márkaneve mindig ugyanaz marad.”

/ Oszkó Péter, OXO Holdings

Tudj meg többet arról, hogy mely szolgáltatók iránt a legmagasabb a bizalom az e-vásárló magyarok körében, és töltsd le a teljes riportot!

06

Hova tovább fizetési élmény?

Az új fizetési innovációk elterjedéséhez nem csak szolgáltatói nyitottságra van szükség, de arra is, hogy a kereskedők számára ezek gyorsan, kevés informatikai befektetéssel, gyors és könnyű üzleti, szerződéskötési folyamatok útján álljanak rendelkezésre, hiszen nagyon sok webáruházban az ügyintézéstől, a bújtatott költségektől, a bonyolult jogi és technológiai folyamatoktól való félelem akadályozza az elektronikus fizetési megoldások bevezetését.

“A szolgáltatói szektor felelőssége, hogy ezeket a – sajnos esetenként jogos – prekoncepciókat jó kereskedői élménnyel, transzparens kommunikációval, egyszerű ügyintézési folyamatokkal változtassa meg.”

/ dr. Horváth Attila, BIG FISH Payment Gateway

Tudj meg többet a fizetési innováció jövőjéről, és töltsd le a teljes riportot!

*A Fizetési Élmény Riportot a Frontira készítette a Mastercard Magyarország támogatásával, egy tucat iparági szakértő és a BIG FISH Payment bevonásával. A Fizetési Élmény Riport alapjául szolgáló kutatás országosan reprezentatív a magyar online vásárlókra, amelyet az Ipsos végzett el 1000 fős mintán. A Riport elérhető a fizetesielmeny.hu oldalon.

Szeretnél többet megtudni? Töltsd le a teljes riportot!

*Adatkezelés:
A megadott adataidat csak arra fogjuk használni, hogy a tanulmánnyal kapcsolatos információkat küldjünk neked. A teljes adatkezelési nyilatkozatunkat itt tudod elolvasni: https://www.frontira.com/privacy/

Mastercard

A Mastercard mintegy 50 éve formálja a világ fizetési szokásait, folyamatosan újabb és újabb pénzügyi tranzakciós megoldásokat kínálva.

Frontira

A Frontira egy stratégiai design stúdió. Az üzleti igényből kiindulva, a megértésen, stratégián, tervezésen és skálázáson átívelően foglalkozunk olyan szolgáltatások és termékek fejlesztésével, amik új értéket teremtenek az üzleti és 
felhasználói oldalnak egyaránt, így biztosítva
annak fenntartható sikerességét.

BIG FISH

Payment Gateway

Magyarország első számú, szolgáltatófüggetlen fizetéstechnikai integrátora, amely számos
egyedi megoldást, valamint tanácsadási szolgáltatásokat vonultat fel egyetlen
rendszerben. Teljes körű megoldást kínálva
ezzel az elektronikus fizetésekhez kapcsolódó kihívásokra, bármely piaci szereplő számára.